Neurofeedback
Neurofeedback är ett omfattande träningssystem vilket stödjer förändring i hjärnan på cellnivå. Det tekniskt träningssystemet främjar och övar hjärnan på att reglera sin aktivitetsnivå på ett för individen tillfredsställande sätt. Tekniken går ut på att hjärnan får återkoppling från sin elektriska aktivitet (EEG) och på så sätt belönar sig själv när den uppnår önskad aktivitetsnivå. Då hjärnan är ett belöningssökande organ kommer det fortsätta att söka efter att göra ”rätt” och på så sätt träna sig själv i enlighet med det ”träningsprogram” vi designar för just dig.
Detta system är sprunget ur lång tids forskning och har nu blivit en del av professionella klinikers verktygslåda. Neurofeedback kan ses som teknologins svar på psykoterapin. Det används framgångsrikt för behandling av depression, ångest, demens, ADD/ADHD, sömnproblem, epilepsi, posttraumatisk stress (PTSD) och missbruk samt många fler psykiska och fysiska besvär. Människor med medfödda såväl som förvärvade hjärnskador har funnit neurofeedback som en effektiv metod för att reducera besvärande symtom.
Bilden nedan visar hjärnaktivitet före neurofeedbackträning från ett så kalla qeeg, och hjärnaktivitet på ett qeeg efter ca 12 träningstillfällen med neurofeedback. Skalan med färger återger standardavvikelser där man förenklat kan säga att mörkblått är underaktivitet och mörkrött är överaktivitet samt att ju ljusare färgen blivit desto bättre resultat har vi uppnått (ljusgult, vitt, ljusgrönt), vilket då är närmare normaltillstånd för hjärnaktivitet.
På Karolinska institutet pågår just nu en forskningsstudie om neurofeedback, läs gärna mer om metoden på deras hemsida och ta också del av annan forskning kring metoden.
Neurofeedback är nu även en allmänt känd metod för Peak performance träning för individer som ställer höga krav på sig själv och sina prestationer så väl inom näringslivet som inom elitidrotten. Man kan beskriva metoden som att gå på gym, fast det är hjärnan som tränas, och den professionella klinikern är den personlige tränaren som kan se vad som behöver tränas och hur. Alla människor får en ökad livskvalitet av att träna och röra sig, oavsett vart de befinner sig i livet. En del behöver rehabilitering, en del habilitering, en del tränar för att behålla sitt välmående och en del gör det för att öka sina prestationer. Det förhåller sig på samma sätt när det gäller neurofeedback för träning av hjärnan.
Förfarandet ser ut enligt följande. Vid ett första möte genomförs en klinisk intervju för att kvalitativt förstå problematiken ni söker för. Vidare genomför sedan en qEEG quantitative electro-
Vänligen acceptera aldrig neurofeedbackträning utan att först blivit erbjuden och genomgått en klinisk och quantitative electro-
Introduktion till Neurofeedback
Introduktion till vår utrusning Brainavatar
Se repotage i SVT om Neurofeedback